Arkisto

Menneet

Parthenon-komiteat kokoontuvat syyskuussa Ateenassa

Postittanut Mika 18.8.2016

Syyskuussa Ateenassa järjestetään kansainvälinen konferenssi, jossa eri maiden Parthenon-komiteoiden edustajat tapaavat toisiaan ja suunnittelevat tulevaa toimintaa. Suomen Parthenon-komitean edustajana konferenssissa toimii puheenjohtaja Ole Norrback.

Hallituksen kokous 22.8.2016

Postittanut Mika 17.8.2016

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean hallitus pitää kokoukksen maanantaina 22.8. klo 16 alkaen Laation toimistossa Yrjönkatu 11 D. Tervetuloa.

Kokouksen asialistalla on valmistautuminen Kansainvälisen komitean konferenssiin, joka pidetään syyskuussa 2016 Ateenassa.

Vuosikokous 6.4.2016

Postittanut Mika 11.3.2016

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean vuosikokous pidetään 6. huhtikuuta 2016 klo 16.30 Helsingissä Kreikan Suurlähetystön tiloissa (Maneesikatu 2 A 4). Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen. Tarkempi kokouskutsu ja asialista saatavissa sihteeriltä (eero.heimolinna@gmail.com).

Ennen virallista vuosikokousta klo 16-16.30 on hallituksen kokous, jossa käydään läpi tilinpäätös, talousarvio ja toimintasuunnitelma esitettäväksi vuosikokoukselle.

Promakhos-elokuva valmistui

Postittanut Mika 2.4.2015

Promakhos on draamaelokuva kahdesta ateenalaisesta, jotka omistautuvat Parthenonin marmoreiden palauttamiselle. Coerte ja John Voorheesin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva sai ensi-iltansa Kreikassa marraskuussa 2014.

Elokuvan traileri:

Promakhos-elokuvan Facebook-sivusto

Vuosikokous 27.5.2014

Postittanut Mika 22.5.2014

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean vuosikokous pidetään 27. toukokuuta 2014 klo 14.30 Helsingissä Arkkitehtitoimisto Laation tiloissa (Yrjönkatu 11 D 21). Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen. Tarkempi kokouskutsu ja asialista saatavissa sihteeriltä (eero.heimolinna@gmail.com).

Elokuva marmoreiden palauttamisesta tulossa

Postittanut Mika 6.3.2014

Promakhos on draamaelokuva kahdesta ateenalaisesta, jotka omistautuvat Parthenonin marmoreiden palauttamiselle. Coerte ja John Voorheesin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva on tulossa teattereihin vielä vuoden 2014 kuluessa.

Elokuvan traileri:

Parthenon-komiteat kokoontuvat lokakuussa Ateenassa

Postittanut Mika 5.9.2013

Lokakuun 5.-6. päivä Ateenassa järjestetään kansainvälinen konferenssi, jossa eri maiden Parthenon-komiteoiden edustajat tapaavat toisiaan ja suunnittelevat tulevaa toimintaa. Ohjelmassa on myös vierailu Akropolis-museossa ja Kreikan hallituksen edustajan tapaaminen.

Myöhemmin lokakuussa Brysselissä pidetään pyöreän pöydän keskustelutilaisuus, jossa Parthenon-komiteat tapaavat Euroopan Unionin edustajia.

Ole Norrback jatkaa puheenjohtajana

Postittanut Mika 17.4.2013

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean vuosikokous pidettiin Helsingissä tiistaina 16.4.2013. Ole Norrback valittiin jatkamaan komitean puheenjohtajana.

Kokouksessa vahvistettiin myös komitean toimintasuunnitelma vuodelle 2013. Tuemme EU-komissiolle tehtyä aloitetta organisoida vapaaehtoinen, ei-sitova välitysmekanismi, joka koskisi ennen vuotta 1993 tapahtuneita kulttuuriesineiden laitonta maasta viemistä ja niiden palauttamista. Suomessa toiminta pitää sisällään mm. mahdollisia esitelmiä sekä tapaamisen kulttuuriministerin kanssa.

Dokumenttielokuva Parthenonin marmoreista

Postittanut Mika 18.3.2013

Kreikkalainen tuotantoyhtiö valmistelee kansainväliseen levitykseen dokumenttielokuvaa Parthenonin marmoreista. Kreikan talousvaikeuksien vuoksi elokuvan kokonaisbudjetista puuttuu vielä osa. Trailerin perusteella dokumentti vaikuttaa mielenkiintoiselta. Haastateltavina on alan johtavia kansainvälisiä asiantuntijoita, ja näkökulmia saadaan niin Akropolis-museon kuin British Museuminkin edustajilta.

The Parthenon Marbles -dokumentin traileri (englanniksi)

EU haluaa laittomasti maastaviedyn kulttuuriomaisuuden palautettavaksi

Postittanut Mika 15.2.2012

Euroopan komissio on uudistamassa lainsäädäntöään, jotta laittomasti maastaviedyn kulttuuriomaisuuden palauttaminen alkuperäismaahan olisi nykyistä helpompaa. Aihetta koskevan direktiivin uudistus on parhaillaan vaiheessa, jossa kuullaan eri jäsenvaltioiden ja järjestöjen kannanottoja asiaan.

Kansainvälinen Parthenon-komitea sekä kansalliset komiteat pyrkivät pitämään Parthenonin marmoreiden ratkaisematonta asemaa esillä uudistustyön yhteydessä.

Uutinen direktiivin 93/7/EEC kuulemiskierroksesta (englanniksi)
Nykyinen kansainvälinen lainsäädäntö (suomeksi)

Dekkari Parthenonin marmoreista

Postittanut Mika 15.2.2012

Ateenassa asuvan englantilaiskirjailija Tom Jacksonin romaanissa The Devil's Legacy historiallinen rikosjuoni kiertyy Parthenonin marmoreiden ympärille, ulottuen 1800-luvun alusta aina nykypäiviin saakka.

Kirjaa ei ole käännetty suomeksi, mutta siihen voi tutustua ilmaisen englanninkielisen näytteen kautta Smashwords e-kirjakustantamon sivuilla.

Smashwords - Tom Jackson: The Devil's Legacy
Greekreporterin artikkeli kirjailijasta
Lukija-arvosteluja Goodreads-sivustolla

Ole Norrback jatkaa puheenjohtajana

Postittanut Mika 3.5.2012

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean vuosikokous pidettiin Helsingissä 2. toukokuuta 2012. Kokouksessa vahvistettiin vuoden 2012 toimintasuunnitelma, keskusteltiin kansainvälisestä yhteistyöstä Parthenonin marmoreiden palauttamiseksi ja valittiin yhdistyksen johto. Puheenjohtajana jatkaa Ole Norrback. Myös varapuheenjohtaja Mika Kajava, sihteeri Eero Heimolinna ja taloudenhoitaja Teodora Oker-Blom jatkavat tehtävissään.

Vuosikokous 2.5.2012

Postittanut Mika 2.4.2012

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean vuosikokous pidetään 2. toukokuuta 2012 klo 16.30 Helsingissä Kreikan suurlähetystössä (Maneesikatu 2 A 4). Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen. Tarkempi kokouskutsu ja asialista ilmoitetaan myöhemmin.

Hallituksen kokous pidettiin 5.3.2012

Postittanut Mika 2.4.2012

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean hallituksen kokous pidettiin maanantaina 5.3. kello 17.00 Helsingissä.

Vuosikokous 2011 pidetty

Postittanut Mika 20.4.2011

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean vuosikokous pidettiin 14. huhtikuuta 2011. Vanha hallitus jatkaa toimintaansa. Uutena jäsenenä hallitukseen nousee metropoliitta Ambrosius. Uudeksi sihteeriksi valittiin Eero Heimolinna. Muu puheenjohtajisto Ole Norrbackin johdolla jatkaa samana kuin edellisenä vuonna.

Vuonna 2011 Parthenonin veistosten palauttamiskomitean toimintasuunnitelmaan kuuluu mm. uuden kulttuuriministerin tapaaminen, Mary Beardin vierailuluennon järjestäminen, paikallistoiminnan käynnistäminen Helsingin ulkopuolella sekä mahdollinen osallistuminen lokakuun lopussa Helsingissä järjestettäville kirjamessuille.

Komitean jäsenmaksuksi päätettiin 20 euroa, josta 5 euroa ohjataan kansainvälisen toiminnan tukemiseen.

Vuosikokous 14.4.2011

Postittanut Mika 22.2.2011

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean vuosikokous pidetään 14. huhtikuuta 2011 klo 17.15 Helsingissä Kreikan suurlähetystössä (Maneesikatu 2 A 4). Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen. Asialistalla ovat sääntömääräiset asiat, mm. uuden hallituksen valitseminen sekä tulevan toiminnan suunnittelu.

Ennen vuosikokousta pidetään hallituksen kokous samassa paikassa klo 16.15.

Ilmoittautuminen kokouksiin mielellään etukäteen sihteerille (mika.rissanen@jyu.fi). Tervetuloa!

Vahva tuki marmoreiden palauttamiselle

Postittanut Mika 15.12.2010

Peräti 91 % suomalaisista kannattaa Parthenonin marmoreiden palauttamista Britanniasta takaisin Kreikkaan. Tiedot käyvät ilmi Parthenonin veistosten palauttamiskomitean Helsingin kirjamessuilla lokakuun lopulla järjestämästä mielipidekyselystä. Vastaajia oli kaikkiaan 350, joista marmoreiden palauttamista vastusti 6 %.

Parthenonin marmorit ovat Ateenan Akropoliilla sijaitsevan Parthenon-temppelin marmoriveistoksia, jotka skotlantilainen lordi Elgin irrotutti yksityiskokoelmiinsa 1800-luvun alkuvuosina. Nykyisin kokoelmaa säilytetään Lontoon British Museumissa.

Myös useissa muissa maissa, Iso-Britannia mukaan lukien, järjestetyissä kyselyissä selvä enemmistö on osoittanut tukensa Parthenonin veistoskokoelman palauttamiseksi Kreikkaan. Palauttamisneuvottelujen aloittamista ovat esittäneet myös Unesco ja EU. Vuonna 2009 Ateenaan valmistui uusi Akropolis-museo, jonne veistokset halutaan siirtää osaksi alkuperäistä kulttuuriyhteyttän.

Toukokuussa 2009 myös presidentti Tarja Halonen ilmaisi kannattavansa marmoreiden palauttamista.

Akropolis-museo palkittiin Britanniassa

Postittanut Mika 14.12.2010

The British Guild of Travel Writers on palkinnut Ateenan Akropolis-museon marraskuussa 2010 vuoden matkailuprojektina kansainvälisessä sarjassa.

Palkinnon perusteluissa todettiin seuraavaa: "Museo tarjoaa uuden huippuhienon kodin maailmankuululta arkeologiselta alueelta löytyneille lukuisille veistoksille. Parthenonin mestariteokset ovat esillä upeassa ympäri kierrettävässä näytteillepanossa, joka noudattaa täsmälleen alkuperäisen, vuonna 413 eaa. Athenen kunniaksi rakennetun temppelin kokoa ja suuntausta. Tässä ainutlaatuisessa maailmanluokan museossa me voimme nyt tutustua Akropoliin aarteisiin jopa paremmin kuin antiikin kreikkalaiset aikoinaan pystyivät."

BGTW:n kansainvälinen matkailuprojekti -palkinnosta kilpailevat vuosittain ehdokkaat, joiden vuotuinen kävijämäärä on vähintään 250 000 vierasta ja joilla on ollut positiivista vaikutusta koko ympäröivään yhteisöön. Akropolis-museon kävijmäärä on ensimmäisten puolentoista toimintavuoden aikana ollut jo yli kaksi miljoonaa.

Palkintouutinen BGTW:n sivuilla
Akropolis-museon kotisivut

Parthenon-komitea osallistui kirjamessuille

Postittanut Mika 30.11.2010 / Päivitetty 11.12.2010

Parthenonin veistosten palauttamiskomitea osallistui Helsingin kirjamessuille 28.-31.10.2010.

Osastolla esiteltiin yhdistyksen toimintaa ja tavoitteita mm. esitelehtisillä, Akropolis-museon esitteillä sekä marmoreita ja uutta museota esittelevällä diaesityksellä.

Parthenonin viestoksia koskevaan tietokilpailuun osallistui 350 messuvierasta. Oikeinvastanneiden kesken arvotun Ateenan-matkan voitti Jaana Hokkanen.

Kiitos kaikille messuvieraille ja järjestelyissä mukana olleille!

Messuilla jaettu esite Parthenon-komiteasta (pdf-muodossa)

Kotisivuilla viitisenkymmentä kävijää kuukaudessa

Postittanut Mika 7.12.2010

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean kotisivuilla on reilun puolentoista vuoden aikana ollut yli 1200 vierailijaa. Kuluneen vuoden aikana kävijöitä on ollut keskimäärin 50 kuukaudessa. Valtaosa vieraista on Suomesta, mutta myös muista kansainvälisessä Parthenon-komiteassa toimivista maista on ollut satunnaisvierailuja.

Toukokuussa 2010 vierailumäärissä näkyy selvä piikki, mikä selittyy kansainvälisen Bring them back -sivuston avaamisella. Suomen Parthenon-komitea oli yksi kansainvälisen Parthenonin marmoreiden palautusta ajavan sivuston yhteistyökumppaneista, joiden kotisivut linkitettiin Bring them back -sivustolle.

Bring them back
Bring them back -kampanjavideo YouTubessa

Parthenon-komitea Helsingin kirjamessuilla

Postittanut Mika 29.9.2010

Parthenonin veistosten palauttamiskomitea osallistuu Helsingin kirjamessuille 28.-31.10.2010. Messuosastomme numero on 6 p 29.

Osastolla esitellään yhdistyksen toimintaa ja tavoitteita mm. esitelehtisillä, Akropolis-museon esitteillä sekä marmoreita ja uutta museota esittelevällä diaesityksellä. Mahdollisesti osastolla kävijöiden kesken järjestetään myös kilpailu.

Messuvalmisteluja koordinoi Teodora Oker-Blom, johon voit olla yhteydessä, mikäli haluat tulla mukaan messuosastolle (teodora.oker-blom (at)helsinki.fi).

Helsingin kirjamessut

Kansainvälisten asioiden sähköpostilista

Postittanut Mika 17.4.2010

Parthenonin veistosten palauttamiskomitea on yksi 17 kansallisesta Parthenon-komiteasta. Keskustelua kansallisesta ja kansainvälisestä toiminnasta käydään sekä komiteoiden kesken että kansainvälisen kattojärjestön välityksellä.

Jos haluat pysyä mukana kansainvälisestä Parthenon-keskustelusta, voit liittyä juuri perustetulle sähköpostilistalle (international@parthenon.fi), jonne viestit jatkossa välitetään. Sähköpostilistalle pääset lähettämällä liittymispyynnön sihteerille: mika.rissanen@jyu.fi.

Bring them back -sivusto avattu

Postittanut Mika 17.4.2010

Parthenonin veistosten palauttamiseksi on avattu kansainvälinen nettiportaali, josta löytyy tietoa, kommentteja ja kampanjamateriaalia.

Sivustolla voi myös allekirjoittaa vetoomuksen marmoreiden palauttamisen puolesta.

Bring them back
Bring them back -kampanjavideo YouTubessa

Kirjamessuille lokakuussa 2010

Postittanut Mika 13.3.2010

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean vuosikokous pidettiin torstaina 25.2. Kokouksessa suunniteltiin tulevaa toimintaa; päätettiin mm. osallistua lokakuun lopulla 2010 järjestettäville Helsingin kirjamessuille.

Komitean hallitus valittiin tehtäväänsä uudestaan. Puheenjohtajana jatkaa Ole Norrback, varapuheenjohtajana Mika Kajava, rahastonhoitajana Teodora Oker-Blom ja sihteerinä Mika Rissanen.

Jäsenmaksun hoitamisen aika

Postittanut Mika 13.3.2010

Jäsenmaksut vuodelle 2010 pysyvät ennallaan: normaalijäsen 15 euroa, opiskelija 7 euroa, kannatusjäsen 50 euroa.

Jos et ole vielä maksanut jäsenmaksuasi, voit tehdä sen Parthenon-komitean tilille 405500-10331748. Viestiksi "Jäsenmaksu 2010".

Vuosikokous 25.2.2010

Postittanut Mika 30.1.2010

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean vuosikokous pidetään torstaina 25.2. klo 17.30 Kreikan suurlähetystössä (Maneesikatu 2 A 4, Helsinki). Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki jäsenet. Hallituksen kokous pidetään ennen vuosikokousta, klo 16.30.

Ilmoittautuminen kokouksiin 18.2. mennessä sihteerille (mika.rissanen@jyu.fi / 050 5914 250).

Tervetuloa!

Kotisivuja uudistettu

Postittanut Mika 22.1.2010

Kotisivut ovat saaneet talven aikana uuden valoisamman ilmeen. Samalla on lisätty omat alasivut Lontoo 2012 -aloitteelle ja usein kysytyille kysymyksille.

Kevään kuluessa sivustolle lisätään myös kuvagalleria.

Fair play: marmorit Ateenaan 2012!

Postittanut Mika 7.11.2009

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean esitys Lontoon olympiakisojen toimimisesta kehyksenä Parthenonin marmoreiden palautukselle on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Asiasta uutisoivat kesällä 2009 mm. useat kreikkalaismediat ja ranskalainen AFP. Esitys on myös osa kansainvälisen Parthenon-komitean toimintasuunnitelmaa.

Marmoreiden palautus 2012 olisi Lontoolle ja Iso-Britannialle samalla PR-työ, joka loistavalla tavalla konkretisoisi reilun pelin ja urheiluhengen idean. Lisäksi Lontoossa voitaisiin olympialaisten aikaan eräänlaisena vastalahjana marmoreista järjestää näyttely kreikkalaismuseoista kootusta antiikin urheiluesineistöistä.

Lontoo 2012 -esitys
London 2012 -initiative in English

TO BHMA aiheesta 28.6.2009
AFP: Return Elgin marbles for London Olympics

Liity jäseneksi!

Postittanut Mika 27.10.2009

Liity nyt jäseneksi Parthenonin veistosten palauttamiskomiteaan. Vuoden 2010 jäsenmaksu sisältää myös vuoden 2009 viimeiset kuukaudet.

Jäsenmaksu on 15 euroa vuodessa, opiskelijoilta 7 euroa.

Jäsenyyttä voi hakea tai lisätietoja kysyä suoraan sihteeriltä ( mika.rissanen@jyu.fi / 050 5914 250 ) tai sivupalkista JÄSENEKSI-kohdasta löytyvän lomakkeen kautta.

Artikkelisivusto päivitetty

Postittanut Mika 27.10.2009

Kotisivujen artikkelikokoelma on päivitetty ajan tasalle. Nyt sivustolta voi lukea mm. presidentti Tarja Halosen keväiset kannanotot siitä, että Parthenonin veistoskokoelma on palautettava takaisin Ateenaan.

Artikkeliosiosta löytyy myös poimintoja suomenkielisestä kirjallisuudesta, jossa Parthenonin marmoreita käsitellään perusteellisemmin.

Hallituksen kokous 29. syyskuuta

Postittanut Mika 16.09.2009

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean hallituksen kokous pidetään tiistaina 29.9.2009 kello 16.00 Helsingissä Kreikan suurlähettilään virka-asunnolla (Puistokatu 11 A).

Kokouksen jälkeen kevyt buffet-tarjoilu. Ilmoittautuminen mielellään 22.9. mennessä sihteerille: mika.rissanen@jyu.fi / 050 5914 250.

Tervetuloa!

Akropolis-museo avattu

Postittanut Mika 27.07.2009

Ateenan uusi Akropolis-museo avattiin 20. kesäkuuta 2009. Museo on suunniteltu tarjoamaan tilat kaikille Parthenonin veistoksille, myös nykyisin Lontoon British Museumissa säilytettävälle esineistölle, jonka lordi Elgin vei Ateenasta 1800-luvun alussa.

Avajaisten yhteydessä mm. Unescon pääsihteeri Koïchiro Matsuura totesi, että Akropolis-museo on paras paikka yhtenäisen veistoskokoelman säilyttämiselle. Brittiläisen The Guardian -sanomalehden gallupissa peräti 94 % vastaajista kannatti palautusta.

Acropolis Museum
Gallup-tulokset Guardianin sivuilla

Kansainvälisen Parthenon-komitean kokous Ateenassa

Postittanut Mika 27.07.2009

Akropolis-museon avajaisten yhteydessä 16 maan kansallisten Parthenon-komiteoiden edustajat tapasivat Ateenassa kansainvälisen Parthenon-komitean kokouksessa. Suomen edustajana toimi puheenjohtaja Ole Norrback.

Kokous esitti julkilausuman, jossa vaadittiin Parthenonin veistosten palauttamista Ateenaan, jonne ne kuuluvat. Yhtenä varteenotettavana tapana edistää palauttamista pidettiin Suomen komitean ehdotusta Lontoon vuoden 2012 olympiakisojen toimimisesta puitteina palauttamiselle.

Lontoo 2012 -ehdotus sai huomiota myös kreikkalaisissa tiedotusvälineissä. Mm. To Vima -sanomalehti esitteli sen sunnuntainumerossaan.

To Vima 28.6.2009
International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures

Uusi Akropolis-museo avataan 20. kesäkuuta 2009

Postittanut Mika 17.05.2009

Ateenan Uusi Akropolis-museo avataan 20. kesäkuuta. Museo on suunniteltu tarjoamaan tilat kaikille Parthenonin veistoksille, myös nykyisin Lontoon British Museumissa säilytettävälle esineistölle, jonka lordi Elgin vei Ateenasta 1800-luvun alussa.

Avajaisten yhteydessä järjestetään myös kansainvälisen Parthenon-komitean kokous.

New Acropolis Museum
International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures

Seminaari Parthenonin veistoksista 6. toukokuuta 2009

Postittanut Mika 17.05.2009

Parthenonin veistosten palauttamiskomitea ja Helsingin yliopisto järjestivät seminaarin, jossa käsiteltiin Parthenonin veistosten merkitystä ja palauttamista Ateenaan. Seminaari pidettiin Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa. Esitelmöitsijänä toimivat Dimitrios Pandermalis ja Anthony Snodgrass. Tilaisuuteen osallistui myös valtiovierailulla oleva Kreikan presidentti Karolos Papoulias.

Dimitrios Pandermalis / New Acropolis Museum
Anthony Snodgrass / Cambridge University

Nettisivut avattiin

Postittanut Mika 17.05.2009

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean kotisivut avattiin 17. toukokuuta 2009 osoitteessa www.parthenon.fi. Sivun ulkoasusta ja toteutuksesta vastaa Saara Lindström, päivittäjänä toimii Mika Rissanen. Sivut sijaitsevat Ammuu.comin palvelimella.

Vuosikokous 7.4.2009

Postittanut Mika 20.02.2009

Parthenonin veistosten palauttamiskomitean vuosikokous järjestetään 7.huhtikuuta kello 16.15 Helsingissä Kreikan suurlähetystössä (Maneesikatu 2A 4). Ilmoittautuminen mielellään etukäteen (mikrissa@jyu.fi / 050 5914250). Tervetuloa!

Navigaatio

Etusivu Parthenon Komitea Tavoitteet Tapahtumat Artikkelit Jäseneksi Linkkejä Arkisto Yhteystiedot F.A.Q. Esite På svenska In English

Linkkejä

Parthenon International
The Acropolis Museum
Svenska Parthenon-Kommittén
Elginism

Lisää

Sivuinfo

Päivittäjä: Mika Rissanen
Ulkoasu: Saara
Paras näkyvyys: Internet Explorer
Laskuri: